Příprava ledové kávy frappé: Řecko u vás domaPřidáno: 17.06.2019

Ledová káva má mnoho podob. Frappé je jen jedna z variant, zato je ale u nás nejoblíbenější. Frappé pochází ze země, která má s teplem bohaté zkušenosti, konkrétně z Řecka. Pravé frappé se při přípravě drží svého řeckého původu i nadále a neobejde se bez instantní kávy.

Tradičně připravené frappé jedině z instantní kávy

Na jednu skleničku se dávají jedna až dvě lžičky instantní kávy, studená voda a pár kostek ledu. Instantní kávu s trochou studené vody (cca 40 ml) rozmixujte, aby vznikla vrstva pevné pěny. Na závěr dolijte studenou vodou, přihoďte několik kostek ledu a servírujte ve vysoké sklenici. Pokud se neobejdete v kávě bez cukru, přidejte ho ještě před mixováním. Místo studené vody můžete napěněnou kávu dolít studeným mlékem. 


Recept na ledovou kávu frappé z instantní kávy:

  • 1 - 2 čajové lžičky instantní kávy,

  • 40 ml studené vody (plus další na dolití),

  • 3 kostky ledu.


Recept na ledovou kávu frappé z instantní kávy s mlékem a cukrem:

  • 1 - 2 čajové lžičky instantní kávy,

  • 2 čajové lžičky cukru,

  • 40 ml studené vody,

  • studené mléko nebo voda na dolití,

  • 3 kostky ledu.

Káva patří i k létu



Víte, že …

Slovo frappé je původem francouzské a pochází ze slovesa frapper, které znamená udeřit, zasáhnout. V souvislosti s nápoji se ale ve Francii výraz frappé používá pro chlazený nápoj s rozmixovanými kostkami ledu.


Instantní kávu je vhodné mít speciální pro výrobu frappé nebo takovou, která se rychle rozpouští (je vyrobená metodou sprejování).


Příprava caffé freddo (neboli frappé z espressa)

Pokud instantní kávu doma nemáte a oblíbili jste si místo toho espresso ze zrnkové kávy, můžete si i vy snadno nachystat letní osvěžení v podobě ledové kávy. Frappé připravené z espressa se nazývá caffé freddo, a protože led vám kávu zředí, použijte raději dvojité espresso. U této přípravy se všechny ingredience včetně ledu (případně i cukru) vloží do vysoké sklenice na latté a společně rozmixují.


Postup přípravy frappé z espressa (caffé freddo):

  • čerstvě připravené doppio (dvojité espresso alias espresso ze 14 gramů kávy),

  • 3 kostky ledu,

  • mléko.

Víte, že …

Caffé freddo má svůj původ v Itálii. Italové nejprve používali espresso ochlazené v mrazáku a až postupně přešli k čerstvě připravenému espressu.

Historie ledové kávy frappé

Recept vznikl v Soluni roku 1957. Dimitris Vakondios, jeden z účastníků tehdejšího obchodního veletrhu za společnost Nestlé, si chtěl dopřát svůj pravidelný šálek instantní kávy. Nepodařilo se mu však sehnat rychlovarnou konvici. Na stánku měl ale shaker, a tak společně rozmixoval instantní kávu se studenou vodou a ledem. První frappé v tu chvíli bylo na světě.


Frappé není jedinou možností, jak si v létě připravit ledovou kávu. O dalších způsobech se s vámi podělíme příště. Podělte se s námi s vaší zkušeností z přípravy ledové kávy. Přejeme vám krásné léto.



Zpět na seznam článků
Zavřít

Poslední komentář k Příprava ledové kávy frappé: Řecko u vás doma

vložit nový komentář
25.06.2019 přidal