Espresso - káva do jedné nohyPřidáno: 26.05.2013

Co znamená, když se řekne "espresso"? Co si pod tímto slovem představí mnozí čeští číšníci? A co si naopak představíte Vy? Nebo si objednáváte raději preso?

Nedávno jsem seděla v jedné pražské kavárně a sympatická servírka se mě zeptala, co si dám. "Espresso, prosím," odpověděla jsem a chtěla jsem se věnovit společnosti na druhé straně stolu. "Piccolo, ristretto, standard espresso nebo dlouhé espresso?" zeptala se s úsměvem na rtu, zatímco mi úsměv ztuhnul. "A co to prosím znamená?" nechápala jsem, co mi na mou jasnou objednávku nabízí.

 

Pravé italské espresso je jen jedno a je nezbytné dodržet následující podmínky:

a) 7 gramů pomleté kávy,

b) protlačit vodou o teplotě okolo 90°C,

c) pod tlakem 8,5-9,5 barů.

d) Extrakce trvající 20-30 sekund,

e) hotová káva obsahuje 25-35 ml tekutiny,

f) na hladině je pěna cca 1-2 mm silná, tzv. crema.

 

V České republice je zvykem při objednání espressa, nebo jak ho často nazýváme podomácku presa či presíčka, přinést hrnek velikosti kyblíku, do kterého si ráno děláme čaj, naplněný po okraj kávou. Espresso je ale jen jedno. A to přesně takové, jaké jsme popsali, tedy cca 25 ml kávy v malých hrníčcích. A nemyslí se tím piccolo, ristretto, preso nebo dlouhé espresso. Naštěstí už i u nás začíná fungovat kávová osvěta a k nedorozuměním v kavárnách a restauracích při objednání espressa dochází méně často.

 

Taky jste dostali chuť na kávu? A máte si správné espresso do čeho připravit? Nechejte se inspirovat naší nabídkou šálků na espresso a udělejte si ho doma.  


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář