6 vlastností, podle kterých si vybrat šálek na espresso

Přidáno: 09.11.2020
|
Alena Bouchalová, HotCoffee

Malý šáleček jako do dětské kuchyňky naplněný zhruba do poloviny, přesně tak vypadá šálek na espresso. Pravý zastánce espressa si jinak než z takového šálku svou kávu nevychutná. Že při pití kávy o hrnek nejde? Právě naopak. Jen správně vybraný šálek podpoří všechny parametry, které od výběrové kávy očekáváme. Jak si vybrat ten pravý šálek na espresso? 

Šálek na espresso - základní rysy

  •  Vejčitý tvar

Léta testovaný a milovníky kávy schválený tvar správného šálku na espresso je vejčitý. Jde samozřejmě o vnitřní tvar. Zvenku může být hrníček kreativnější, ale uvnitř je nejvhodnější tvar zaoblený. Právě v takovém šálku se udrží tolik typická crema, hustá krémovitá pěna.

 

Bez správného hrníčku na vaše espresso se připravíte o část zážitku.

  • Žádný hubeňour

Šálek na espresso by měl mít tlustší stěny. Espresso se totiž pije ihned po servírování. Aby si espresso udrželo svou teplotu, je potřeba mít ho v tlustostěnném hrníčku. U konzumace espressa jde do slova a do písmene o minuty. Stačí chvíle v nesprávném tenkostěnném šálku a káva je studená. 

  • Pořádný porcelán

Materiál šálku na espresso je důležitý. A opravdu jedinou správnou volbou je speciální tvrdý porcelán. Jedině takový vydrží na straně jedné nalití vřelé vody, na straně druhé je schopen toto teplo udržet. Pokud si vyberete správně, na šálku navíc dlouhé roky nebude vidět četnost používání - budou pořád jako nové.
Ve skleněném šálku by espresso vypadalo jistě také efektně, ale sklo nedokáže teplotu udržet tak dlouho, jak je potřeba, a káva je rychleji studená. Pokud po skle toužíte, hledejte speciální šálky s tepelně odolným sklem.

  • Bílá škála barev

Ve většině kaváren se espresso servíruje v bílém šálku. Proč? Nejenže je to nepsaná tradicie, ale v kombinaci s bílou perfektně vynikne hnědá pěna. Kvalitu nápoje nejlépe zhodnotíte v bílém hrníčku. Můžete vybírat samozřejmě i barevné šálky na espresso, ale dbejte na to, aby vnitřní barva byla bílá.

 

Hrníček na espresso nemusí být celý čistě bílý, ale vnitřní bílá strana kávě sluší nejvíc

  • Podšálek i na tu minutu, než espresso vypiju?

Podšálek opravdu není nic zásadního, co by mohlo zkazit požitek ze servírované kávy. Jeho přítomnost je spíše účelová. Pokládá se na něj lžička a také zabráníte kolečkům na ubruse od kávy. Nakonec podporuje i uchování teploty v šálku. Ano, zase ta teplota. Hrníček musí k podšálku pasovat a sednout do něj.

  • Ouško

Na důvody, proč má hrníček na espresso ouško, bychom museli zabrousit do etikety. K šálku na espresso neodmyslitelně patří. Ouško je malé, prst do něj nedáváme. A pokud ano, můžeme mít problém dostat vlastní prst zpět ze spárů ouška espresso šálku. Správně se drží dvěma prsty mezi palcem a ukazováčkem. Taky máte při pití espressa v tomto úchopu vztyčený malíček?

Na jaké nápoje se šálek na espresso používá?

Espressový šálek má objem 60-90 ml. Co se v něm servíruje?

  1. První odpověď se rovnou nabízí. Samozřejmě, že espresso. Tedy nápoj, který má zhruba 25-35 ml. Tím to ale nekončí.
  2. Šálek na espresso se používá i na ristretto, což je káva, která protéká pákou kratší dobu. Obvykle se uvádí cca 18 vteřin a objem 20 ml.
  3. Do výčtu použití šálku na espresso musíme zařadit i espresso lungo, nebo také dlouhé espresso, což je plný espressový hrníček, tedy káva o objemu 60 ml.
  4. Tím ale výčet použití šálků na espresso nekončí. Perfektně si rozumí s nápojem jménem espresso macchiato. Jedná se o espresso s mléčnou pěnou na povrchu, přičemž šálek je dolitý až po okraj. Můžete se setkat také se španělským názvem café cortado.

Víte, že… 

Espresso lungo se připravuje dolitím espressa horkou vodou. Rozhodně se nejedná o kávu, která by se nechala z kávovaru protékat déle.

 

Pokud jste se nenašli ve výše uvedeném seznamu káv vhodných do espresso šálků, bude pro vás vhodný hrníček s jiným objemem.

Fandíte většímu espressu, americanu nebo prostě typické české klasice, bez které se polovina milovníků kávy neobejde? V takovém případě sáhněte po šálku na cappuccino, ideální objem je 150 ml. Šálek na cappuccino využijete, ne úplně překvapivě, také na cappuccino.

 

Tip
Šálek na cappuccino se hodí i pro dvojité espresso, neboli espresso doppio, double espresso chcete-li. Využívá se dvojnásobná dávka kávy (cca 16-20 gramů), protéká stejnou dobu jako espresso, jen objem je větší - zhruba 70 ml, což by se vám do espresso šálku nevešlo. Tahle káva umí nakopnout.

 

Dobrou kávovou chuť a spoustu voňavých zážitků nad šálkem espressa!


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2013 - 2020 © Hot Coffee