Příprava ledové kávy frappé: Řecko u vás doma
Ledová káva má mnoho podob. Frappé je jen jedna z variant, zato je ale u nás nejoblíbenější. Frappé pochází ze země, která má s teplem bohaté zkušenosti, konkrétně z Řecka. Pravé frappé se při přípravě drží svého řeckého původu i nadále a neobejde se bez instantní kávy.
Tradičně připravené frappé jedině z instantní kávy
Na jednu skleničku se dávají jedna až dvě lžičky instantní kávy, studená voda a pár kostek ledu. Instantní kávu s trochou studené vody (cca 40 ml) rozmixujte, aby vznikla vrstva pevné pěny. Na závěr dolijte studenou vodou, přihoďte několik kostek ledu a servírujte ve vysoké sklenici. Pokud se neobejdete v kávě bez cukru, přidejte ho ještě před mixováním. Místo studené vody můžete napěněnou kávu dolít studeným mlékem.
Recept na ledovou kávu frappé z instantní kávy:
-
1 - 2 čajové lžičky instantní kávy,
-
40 ml studené vody (plus další na dolití),
-
3 kostky ledu.
Recept na ledovou kávu frappé z instantní kávy s mlékem a cukrem:
-
1 - 2 čajové lžičky instantní kávy,
-
2 čajové lžičky cukru,
-
40 ml studené vody,
-
studené mléko nebo voda na dolití,
-
3 kostky ledu.
Víte, že …
Slovo frappé je původem francouzské a pochází ze slovesa frapper, které znamená udeřit, zasáhnout. V souvislosti s nápoji se ale ve Francii výraz frappé používá pro chlazený nápoj s rozmixovanými kostkami ledu.
Instantní kávu je vhodné mít speciální pro výrobu frappé nebo takovou, která se rychle rozpouští (je vyrobená metodou sprejování).
Příprava caffé freddo (neboli frappé z espressa)
Pokud instantní kávu doma nemáte a oblíbili jste si místo toho espresso ze zrnkové kávy, můžete si i vy snadno nachystat letní osvěžení v podobě ledové kávy. Frappé připravené z espressa se nazývá caffé freddo, a protože led vám kávu zředí, použijte raději dvojité espresso. U této přípravy se všechny ingredience včetně ledu (případně i cukru) vloží do vysoké sklenice na latté a společně rozmixují.
Postup přípravy frappé z espressa (caffé freddo):
-
čerstvě připravené doppio (dvojité espresso alias espresso ze 14 gramů kávy),
-
3 kostky ledu,
-
mléko.
Víte, že …
Caffé freddo má svůj původ v Itálii. Italové nejprve používali espresso ochlazené v mrazáku a až postupně přešli k čerstvě připravenému espressu.
Historie ledové kávy frappé
Recept vznikl v Soluni roku 1957. Dimitris Vakondios, jeden z účastníků tehdejšího obchodního veletrhu za společnost Nestlé, si chtěl dopřát svůj pravidelný šálek instantní kávy. Nepodařilo se mu však sehnat rychlovarnou konvici. Na stánku měl ale shaker, a tak společně rozmixoval instantní kávu se studenou vodou a ledem. První frappé v tu chvíli bylo na světě.
Frappé není jedinou možností, jak si v létě připravit ledovou kávu. O dalších způsobech se s vámi podělíme příště. Podělte se s námi s vaší zkušeností z přípravy ledové kávy. Přejeme vám krásné léto.
Zpět na seznam článků