Výrobci / značky

Jak správně servírovat espresso?

Přidáno: 20.06.2013

Co je součástí správně servírovaného espressa? Co se dělá s vodou, kterou k espressu občas přinesou? Proč se přikládá lžička? A co všechno už jste u espressa měli možnost vidět?

Nedávno jsem seděla v poměrně nové restauraci a v kolektivu přátel jsem si chtěla dopřát poobědové espresso. Číšnice pojem „espresso“ pochopila správně a přinesla mi malý šálek s asi 30 ml kávy a dokonce cremou na povrchu. Poté položila spolustolovníkovi konvičku s mlékem na podšálek k hrníčku. Nechybělo mnoho a mléko skončilo někomu v klíně. U mě ji už odvaha s mlékem přešla a konvičku položila raději jen na stůl. Spokojeně odešla s tím, že její práce tímto pod slovem „espresso“ skončila.

 

V jiné restauraci mi byla káva naservírována na tácku spolu s malou skleničkou vody, konvičkou mléka, malou lžičkou a přeslazenou sušenkou. U stolu jsme spustili diskuzi o tom, co se má dělat s vodou, kterou nám naservírovali. „To musíme hned vypít, abychom potom lépe vnímali chuť kávy,“ řekl někdo. „Ne, ta je na neutralizaci po dopití kávy, aby nezůstala v ústech její hořká chuť,“ přidal se další. „A já si myslím, že to pochází z dřívějších dob a ve vodě se má omýt lžička od cukru,“ doplnil někdo novou teorii. Tím jsme ale neskončili. Voda se prý servíruje proto, abychom si mohli espresso dolít na požadované množství. Teorií bylo mnoho a každý se k tomu postavil po svém. Nad lžičkou jsme se také zapotili. „Máme to kafe míchat? Tím si přece rozbijeme tu pěnu,“ zakvílel někdo. Už jste něco podobného také v hlavě řešili? Jak to tedy je?

 

Espresso by se mělo servírovat v následujícím složení:

  • šálek na espresso (nejlépe předem nahřátý porcelánový hrníček, aby držel teplotu kávy – nikdy ne plasťák) s podšálkem (ouškem otočené doprava) a lžičkou (pokud správně připravené espresso zamícháte, crema se znovu spojí)
  • nahřáté mléko v malé konvičce, ne smetánku do kávy v plastu apod.
  • voda, kterou můžeme použít před pitím kávy na neutralizaci chuti. Je možné ji použít i po dopití kávy, abychom se zbavili nahořklé chuti, což barista může vnímat tak, že káva hostovi nechutnala.
  • může a nemusí být přiložena čokoládka nebo sušenka
  • k pravému espressu nepatří cukr

 

To není zase tak těžké. Po delším hledání na Internetu je ale jasné, že se na přesném stylu servírování espressa neshodnou ani odborníci (někdo jednoznačně vyžaduje cukr, jiní odmítají mléko). Mnohdy záleží na zvyklostech dané země.   


Zpět na seznam článků
Zavřít

K článku nebyly přidány žádné komentáře vložit nový komentář

Copyright 2013 - 2024 © Hot Coffee