French Press - jak připravit kávu

Přidáno: 16.07.2013

Jak si udělat kvalitní dobrou kávu, když nemáte po ruce kávovar na espresso?

Podobnou otázku jsem řešila v práci, kde jsem kávovar na espresso po měsících hledání našla (nemyslím tím automat na kelímkovou kávu), ale neodvážila jsem se zkoumat, zda jej někdo za celou dobu čistil.

 

Perfektním pomocníkem pro přípravu kávy je French Press, který vám umožní připravit vynikající kávu za pár minut. Ani v práci tak nejste odkázáni na zásobu instantní kávy nebo zázrak z automatu. Pro správnou přípravu je potřeba dodržet několik pravidel, abyste si nevytvořili českého turka nebo obarvenou vodičku.

 Návod na French Press:

  1. Namelte si čerstvou kávu – káva by měla být namletá na takovou hrubost, aby kousíčky kávy neprošly přes sítko French Pressu (i když jemné vrstvě na dně ve vašem šálku kávy se nikdy nevyhnete).
  2. Vodu přiveďte k varu. Trochu horké vody nalijte do French Pressu, aby se zahřál.
  3. Počkejte, až voda vychladne na cca 94°C (jednoduše nechte odstát cca 30s).
  4. Vylijte "zahřívací" vodu z bodu 2 z French Pressu.
  5. Nasypejte kávu na dno French Pressu (počítejte s cca 8g kávy na 150ml vody).
  6. Zalijte postupně kávu a nevynechejte jediný kousek.
  7. Káva začne tzv. kvést (uvolňuje se CO2).
  8. Nádobku přiklopte víkem se zvednutým sítkem, aby se udržela teplota připravované kávy.
  9. Po cca 1min. promíchejte krátce kávu (namletá káva klesne na dno), opět přiklopte víko.
  10. Vyčkejte cca 1,5 minuty (dohromady by měly body 6 – 10 trvat 3 minuty).
  11. Stlačte sítko pomalu rovně dolů, aby částečky kávy nepronikly do vrchní části.
  12. Ihned podávejte, nenechávejte zbytek louhovat v konvičce (můžete přelít např. do termosky).

 

Přijde vám to složité? Kdepak, stačí si zapamatovat několik málo čísel:

 

8g na 150 ml

30 vteřin

3 minuty

 

A protože je potřeba brát tato čísla vážně, doporučuji odkoukaný nápad kolegy, který si na mobilu s vypnutím rychlovarné konvice spouští časomíru na 3 minuty 30 vteřin. ;-)

 

Pak už jen záleží na vaší chuti. Pokud je výsledná káva příliš hořká a silná, namelte si ji příště více nahrubo, nebo přidejte více vody. Pro mdlou kávu se doporučuje jemnější mletí.Můžete také zkusit nahradit kohoutkovou vodu za vodu balenou. Ať už se budete řídit těmito radami, nebo použijete jiné údaje, dodržujte vybraný postup do detailu.

 

Já jsem se tímto článkem nechala inspirovat a už se těším na svůj zítřejší šálek kávyFrench Pressu.

 


Zpět na seznam článků