Výrobci / značky

Kavárny Prague Coffee Festivalu ožily doprovodným programem

Přidáno: 20.10.2013

Nejen Brno žilo v posledních dnech kávou, ale i v Praze se začátkem října linula opojná kávová vůně. Od pondělí 30. září do pátku 4. října 2013 probíhal ve vybraných pražských a dvou moravských kavárnách druhý ročník Prague Coffee Festivalu. Celá událost vyvrcholila v sobotu 5. října na Novoměstské radnici. Co přinesl letošní ročník festivalu? Pojďme se společně podívat na některé části doprovodného programu.

Hlavním tématem byly alternativní přípravy kávy. Ve vybraných kavárnách (mamacoffee, Kavárna pod Lipami, Cukrárna Alchymista, Original Coffee, Můj šálek kávy nebo Kavárna PředMěstí) tak bylo možno ochutnat čerstvě praženou kávu připravenou v aeropressu, dripu nebo french pressu za zvýhodněné ceny.

 

Vypravila jsem se za poznáním do mamacoffee ve Vodičkové, která nabízela v rámci festivalu ochutnávku kávy připravenou alternativní metodou. Ethiopia Sidamo z aeropressu měla výraznou chuť s jemnou kyselinkou a příjemnou vůní koření. Škoda jen, že speciální nabídka na tamních vývěsních tabulích nebyla dobře vidět, a tak si zákazníci, kteří nešli na jistotu, alternativních příprav nevšímali. Chyběla mi také nějaká instruktáž o přípravě, aby si lidé mohli doma nebo i v práci snadno připravit kvalitní kávu.

 

Navštívit jste také mohli Dobrou trafiku, Café Vescovi, Café Lounge, Café Bazaar nebo Café Nebespán, kde byly připraveny ochutnávky vlastních kávových směsí, výběrových káv i dezertů.

 

V rámci doprovodného programu bylo možno navštívit přednášku o pěstování kávy na jedné z farem v Indii. A tam jsem se vypravila i já. Přednáška Petra Košťála z Coffee Source nás zavedla na plantáž Baalmadi Estate. A ačkoliv současný obrázek Indie je spíše o smogu a nepořádku v ulicích, plantáž hluboko v horách je biofarmou a lidé zde žijí v harmonii s přírodou. Ve stínu stromů se na čtyři sta dvaceti akrech půdy pěstuje nejen káva, ale i čaj, stévie nebo kardamom. Všichni měli možnost poznat proces pěstování kávy, přes sklizeň, ruční třídění i postup zpracování mokrou a suchou metodou. Mohli jsme tak zjistit, co se skrývá za pojmem “káva s příběhem”.

 

Uvedené akce příjemným způsobem navodily atmosféru a očekávání sobotního vyvrcholení Prague Coffee Festivalu na Novoměstské radnici. Káva tekla proudem, při zvuku harmoniky bylo možno ochutnávat čokoládové košíčky a koláče nebo si vyslechnout pár triků jak na přípravu dripu. Více však v dalším článku.

 

Tato reportáž byla publikována na webu Kávové listy.


Zpět na seznam článků
Copyright 2013 - 2024 © Hot Coffee